Többen kérdeztétek, hogy hogyan és miből raktam össze a BBQ hőfokszabályzómat – íme, itt olvashatjátok most a titkot.
Szóval mindenki jön egy sörrel, aki megcsinálja. 😉 És persze szívesen vesszük, ha megírjátok, hogy hogy sikerült, milyen nehézségekbe ütköztetek, mennyire jött be…
Alkatrészek és szerelés
A hőfokszabályzóhoz a következő alkatrészeket használtam:
http://heatcontroll.hu/termoszt…/termosztat-pt100-szenzorral
https://www.conrad.hu/…/europa-muszerhaz-150x50x80-mm-szuer…
http://www.elektrobot.hu/termek.php…
http://www.elektrobot.hu/termek.php…
https://www.tme.eu/…/detai…/gb1205pkv1-8ay/dc12v-fans/sunon/
Kell egy bármilyen 12V DC tápegység, ami kibír 5-6 Wattot (a venti méretétől függően változhat). Én egy 6 Wattos, ledes tápot használok, így minden belefér a dobozba, de a nagy, fatüzeléshez is alkalmas ventim kifingatná ezt a tápot, ahhoz nagyobb kell.
A bekötés szerintem nagyjából egyértelmű, de rajzot nem tudok hozzá adni, leírni meg elég körülményes, de azért megpróbálom
A hőfokszabályzó bekötése le van rajzolva, kaptok hozza papírt. A fesszabályzó egyértelmű, ha megnézitek a csatlakozókat (rá van írva), szóval nem nehez (12V +/- ki és be. Ennyi)
A lényeg, hogy a hőfokszabályzóban van egy relé. Ez kapcsolgatja a 12V tápot, innen megy a fordulatszám szabályzóba, onnan meg a ventibe, és persze ide van kötve a feszmérő is (3 vezeték, betáp, test, és mért vezeték).
A venti fontos, hogy jó minőségű legyen, az enyém 3-12(+) Volt között üzemel.
Feszmérő csak azért kell, hogy a fordulatszámnak legyen egy számszerűsített értéke, ne fülre, körülbelül menjen A fordulatszámmérés nehezebb ügy, feszmérés pár száz Forintból megvan.
A fordulatszám szabályozás pedig azért kell, hogy a ki-/bekapcsolas hevességét tudd szabalyozni. Magyarul azt, hogy mennyi idő alatt, milyen intenzíven tolja meg a tüzelőanyagot a ventilátor. Úgy tapasztaltuk, hogy minden tüzelőanyaghoz más a jó. A faszén hevesebben reagál, a brikett lomhábban, a fához sok levegő kell stb. És az idő előrehaladtával is csökkenteni kell a fordulatot az idealis szabályozáshoz, mert ahogy terjed a kosárban a parázs, úgy kell kevesebb oxigént beengedni neki. Ki kell tapasztalni, de egyszerű, nagyjából lineáris a dolog. Vagy leszarod, mert akkor is működik, csak nem 1, hanem mondjuk 5 fokon belül.
A tűztérhez illesztés eszköz-specifikus, nekem a szekrényen egy 2 colos menetes vég van, erre vagy golyóscsapot teszek és kézzel szabályzom, vagy azt a konzolt, amit mókoltam hozzá. Így elég univerzális a cucc.
Annyi hiányzik még, hogy normálisan, csatlakozókkal összerakjam, de verseny előtt nem volt rá idő. Szóval én mindennek csinálok majd csatlakozót, beépítem, így a vezetékek és a szenzor külön lesz a doboztól. Ezekhez az eszközöket meg kell majd venni még.
A végeredmény
Tudjátok, hogy saját készítésű szekrénnyel használtuk, ezért nehéz a tulajdonságokat elmondani, de tény, hogy szombat este 9-kor gyújtottuk be a szekrényt, és vasarnap este 9-kor mikor pakoltunk, még 100 fokos volt, és izzó parazsat szedtünk ki a tűztérből.
Sütés közben szombat este 9-től, másnap délig 1 foknál nagyobb kilengés nem volt. De tényleg. Be volt állítva 110 fokra (mondjuk valójában mindhárom smoker máshogy volt beállítva), és 109-110 között mozgott, sehova tovább. Amelyik sütő magasabb hőfokra volt állítva, ott néha előfordult 2-3 fok kilengés is, de akkor már nagyon rosszul éreztük magunkat.
Brikettet használtunk egyébként, faszénnel kicsit más volt a helyzet, mert az sokkal hevesebben reagál az oxigénre.
Ha fullon megy a venti, akkor simán 200 fok, de kb. 80 fok környékén is stabilan meg lehet tartani. Alatta már nem működik, mert elhal a parázs, de nem is kell.
A szabályzó használható fatüzeléshez is, csak nagyobb venti és nagyobb 12V DC táp kell hozzá.
Fontos, hogy a hőfokszabályzó és az érzékelő is rendkívül gyors és érzékeny. Ez nagyon fontos.
Remelem mindenkinek tudtam segíteni, aki érdeklődött, minden további segítség 15.000Ft/megkezdett óra. ; Egyébként szívesen segítek, keressetek nyugodtan. Gyors választ nem ígérek, de azert igyekszem majd.